Jak przygotować ryż do sushi?

Jak przygotować ryż do sushi?

Chcesz się dowiedzieć jak ugotować ryż do sushi? Z nami dowiesz się jak to zrobić najlepiej. Sekretem każdego smacznego sushi jest dobry ryż, dlatego bardzo ważne jest jego odpowiednie dobranie. Musi być to ryż, który jest przeznaczony do sushi. Każdy sushi master ma swój sposób przygotowywania ryżu. Jednak dla celów domowych gotowanie ryżu nie musi być skomplikowane.

 

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ¼ szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie

Krok 1
Opłucz ryż dokładnie, tak aby uzyskać czystą wodę. Do garnka nalej wodę i dosyo wypłukany wczesniej ryż. Gotuj tak aby doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 20 minut. Ryż powinien być delikatny, a woda wchłonięta. Przełóż ryż z garnka, najlepiej do drewnianej miski. 

Krok 2
W małym garnku wymieszaj ocet ryżowy, olej, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Schłodź, a następnie dodaj do ugotowanego wcześniej ryżu. Wymieszaj. Ryż przed lepieniem rolek musi ostygnąć.

 

Wartości odżywcze

Porcja: 112 kalorii; białko 1,7g; węglowodany 23,5g; tłuszcz 1g; 158,2 mg sodu.


Drukuj