Większość owoców składa się głównie z węglowodanów, jednak awokado jest bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik i witaminy. Stanowi doskonały dodatek do niemal każdego posiłku i jest idealnym sposobem na uzupełnienie przekąsek. Szereg badań udowonidniła, że ten owoc ma potężne korzyści zdrowotne.
Połowa awokado (100g) dostarcza 160 kalorii, 2 g białka, 8,5g węglowodanów i 14,7g tłuszczu. Awokado jest doskonałym źródłem magnezu, potasu, witaminy C, witaminy E i witaminy K. Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy.
AWOKADO NIE ZAWIERA CHOLESTEROLU
Nie zawiera w ogóle cholesterolu, za to obfituje w sterole roślinne (fitosterole). Zapewniamy, że tłuszcze w awokado (zwane tłuszczami jednonienasyconymi) są zdrowe dla serca i mogą pomóc w podniesieniu „dobrego” cholesterolu HDL i obniżeniu „złego” cholesterolu LDL”.
INDEKS GLIKEMICZNY AWOKADO BLISKI 0
Szacuje się, że indeks glikemiczny awokado wynosi około zera, co czyni je pokarmem o niskim indeksie glikemicznym.
AWOKADO POMAGA W ODCHUDZANIU
Jeżeli dotychczasowe próby z odchudzaniem nie powiodły się, to być może także z tego powodu, że zabrakło w nich awokado. Warto awokado dołączyć do diety gdyż jest bardzo skuteczny w spalaniiu nadmiernego tłuszczu. Przede wszystkim wpływa na uczucie sytości. Jedząc awokado zwyczajnie się najadamy, przez co nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas.
Owoc, który sam w sobie może stanowić odrębny posiłek, a dodany do sałatki warzywnej nawet kilkukrotnie zwiększy wchłanianie zawartych w warzywach dwóch kluczowych przeciwutleniaczy – likopenu oraz beta-karotenu.
AWOKADO ŹRÓDEM BŁONNIKA
Awokado jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomaga to zapobiegać zaparciom. Jedna porcja zawiera 2 gramy błonnika. Błonnik pomaga również dłużej zachować uczucie sytości, co może zapobiegać przejadaniu się.
AWOKADO WALCZY Z WCZESNYMI KOMÓRKAMI RAKOWYMI
Awokado może odgrywać rolę w profilaktyce raka. Badania pokazują, że fitochemikalia w awokado mogą zapobiegać wzrostowi i powodować śmierć komórek przedrakowych i rakowych linii komórkowych.
Wartości odżywce awokadao (na 100 g - połowa awokado):
Wartość energetyczna (kcal) | 160 |
Tłuszcz | 14,7 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 2,1 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sód | 7 mg |
Potas | 485 mg |
Węglowodany | 8,5 g |
Błonnik | 6,7 g |
Cukry | 0,7 g |
Magnez | 29 mg |
Witamina C | 10 mg |
WItamina E | 2,1 mg |
Witamina K | 21 µg |
Źródła: USDA