Co to jest sushi?

Sushi to wyśmienity specjał kuchni Japońskiej. Zgodnie z tradycją sushi to każde danie, które zawiera ryż doprawiony octem, cukrem i solą; podawane z takimi składnikami jak owoce morza i warzywa. Możliwość różnych kombinacji owoców morza z octowanym ryżem sushi jest ogromna, rozpieszczając miłośników sushi dużym wyborem i różnorodnością.

Z biegiem czasu, zarówno w Japonii, jak i poza nią, pojawiły się riffy na tradycyjnym japońskim sushi, co prowadziło do wielu różnych rodzajów sushi, aby zaspokoić żądne przygód kubki smakowe. Sushi może być serwowane jako zakąska lub danie główne.

Pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się w 718 roku. Przez około 800 kolejnych lat sushi powoli ulegało przemianom podobnie jak japońska kuchnia. Japończycy zaczęli jeść trzy posiłki dziennie, ryż był gotowany w wodzie, a nie na parze, a co najważniejsze, wynaleziono ocet ryżowy.


Drukuj