Jak jeść sushi?

Jak jeść sushi?

Jedzenie sushi nie jest jedynie wyjątkowym doznaniem kulinarnym. To także rytuał z wielowiekową historią, który warto lepiej poznać.
Do jedzenia sushi nie używa się sztućców. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami i nie jest to postrzegane jako brak kultury czy złe zachowanie przy stole. Możemy też jeść pałeczkami (hashi) jeżeli umiemy się nimi sprawnie posługiwać.

Pałeczki układane są równolegle do brzegu stołu na specjalnej podstawce i tam powinny trafiać za każdym razem, gdy aktualnie nie jemy.

Do sushi podaje się sos sojowy (shōyu) do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir (gari), który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej zamawia się zieloną herbatę.
Nigdy nie należy mieszać sosu sojowego z wasabi w miseczce.
Japończycy zawsze starają się nie marnować jedzenia, dlatego nalewaj do swojej miseczki tylko tyle sosu sojowego ile naprawdę potrzebujesz. Zawsze możesz go dolać.

Sushi spożywamy w całości, szeroko otwierając usta.

Popularną formę samoobsługowego spożywania sushi oferują restauracje z zainstalowaną, ruchomą taśmą przesuwającą się wokół lokalu (kaiten-zushi, „sushi z taśmy”), na której obsługa ustawia różnego koloru talerzyki z odmiennymi rodzajami sushi. Siedzący wokół goście wybierają według gustu „nadjeżdżające” porcje, a po zjedzeniu zanoszą talerzyki do kasy, gdzie obliczana jest według nich należność.

Jeśli natomiast przygotowujesz sushi w domu, staraj się podawać je na stół etapami. Zrób taką porcję, by starczyło dla każdego po jednym kawałku. Potem przygotuj inną rolkę i podaj na stół. Dzięki temu posiłek trwa dłużej.


Drukuj