zawijanie sushi

Zawijanie sushi. Krok po kroku

Zawijanie sushi, oprócz krojenia czy dobrze przygotowanego ryżu, to bardzo ważny element. Nauka zawijania sushi to sztuka, która wymaga czasu i wielu ćwiczeń. Przy zawijaniu liczy się precyzja, umiar, cierpliwość i przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Jak się do tego zabrać?


Krok po kroku

Krok 1
Ułóż na płaskiej powierzchni blatu stołu specjalną bambusową matę i owiń ją z obu stron folią spożywczą.

Krok 2
Na bambusowej macie rozłóż pełny arkusz nori, czyli suszone i prasowane algi morskie. Szerszą stroną do siebie. Matowa strona nori powinna znajdować się na wierzchu, błyszcząca stykać się z matą. Płatów nori nie moczymy wcześniej.

Krok 3
Na powierzchni nori (arkusza wodorostów) rozprowadź dwie garści ostydzonego do temperatury pokojowej ryżu. Pozostaw około 3 cm nagiego nori na wierzchu. Temperatura ryżu jest bardzo ważna. Nieostudzony ryż sprawia, że nori wchłania z niego wodę i staje się "gumowate".
Warto mieć w pobliżu miskę z wodą, żeby opłukać dłonie (palce) z ryżu.

Krok 4
Na środku rozłóż ulubione składniki, zazwyczaj pokrojone w paseczki. Jeżeli zdecydujesz się na surową rybę, koniecznie upewnij się dokładnie skąd pochodzi i czy jest świeża.

Krok 5
Palcami, wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozpadło, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową, w górę. Zawijając należy obrócić nori o 3/4 długości.

Krok 6
Zanurz rękę w misce z wodą i zamocz wierzch nori. Kontynuuj zwijanie, aż nori uszczelni się.
Pamiętaj, aby poruszać się szybko. Jeśli wodorosty wyschną na gołej części (wierzchu), będą wyglądać niechlujnie i prawdopodobnie nie będą zwarte.

Krok 7
Po zwinięciu ściskamy jeszcze lekko matę, żeby zbić trochę ryż i wypełnienie.

Krok 8
Odłóż rolkę na kilka chwil do wyschnięcia i przystąp do krojenia.


Drukuj