ryba sushi

Jaka ryba do sushi jest najlepsza?

Japonia to jeden z krajów, w których w ciągu roku spożywa się największą liczbę ryb i owoców morza na jednego mieszkańca. Surowe ryby są jednym z głównych składników najpopularniejszego Japońskiego dania – sushi. Sekretem wykwintnego smaku sushi jest oczywiście dobrej jakości ryba.

Jakie ryby do sushi jemy najchętniej?

Bez względu na to, jaka ryba do sushi będzie przeważała na naszych talerzach, najważniejszy jest właściwy, profesjonalny sposób jej przygotowania i bezwzględna higiena. Podstawą dania powinna być świeża ryba pozyskana z dobrego i sprawdzonego źródła – np. zaprzyjaźnionego sklepu. 

Sushi najlepiej smakuje w połączeniu z rybami morskimi. Najczęściej wybieranymi gatunkami jest łosoś oraz tuńczyk. Warto jednak wspomnieć, że najlepszym wyborem będzie ryba oceaniczna, grillowana lub wędzona. Gwarantem dobrego smaku ryby jest też dodanie niewielkiej ilości soli.


Najczęściej dodawane ryby w Polsce

Łosoś
Najczęściej wybór pada na łososia oceanicznego, pochodzącego z zimnych, czystych wód. To sprawia, że jego mięso jest jędrne, ma bogaty smak i ładny kolor. Łosoś naładowany jest zdrowymi kwasami tłuszczowymi Omega-3.

 

Tuńczyk
Najchętniej używany w postaci surowej. Jest rybą o mięsie delikatnym i krwistoczerwonym, podobnym do polędwicy wołowej. Mięso tej ryby jest dosyć tłuste lecz genialne w smaku.

 

Halibut
Jest to bardziej chuda ryba, więc bogaty smak zwykle zaskakuje i zachwyca ludzi. Halibut można schłodzić na lodzie przed podaniem lub można go przygotować w procesie zwanym kobijume, który polega na grillowaniu go na zewnątrz, a następnie maczaniu ryby w lodzie.

 

Węgorz Unagi
Jest to zazwyczaj grillowana forma sushi posmarowana sosem sojowym. Węgorz słodkowodny to tłusta ryba bogata w witaminę B.

 

Pstrąg
Pstrąg to ryba, która może być przyrządzana na dziesiątki różnych sposobów. Pstrągi mogą być spożywane w postaci surowej – jako sashimi lub sushi. Warunkiem jest idealna świeżość i pewność odnośnie pochodzenia ryby! Jasny i różowy, smakują bardzo podobnie i mają zbliżone wartości odżywcze.

 

Makrela
To jest dla większej liczby miłośników sushi, którym nie przeszkadza bardziej „rybny” zapach i smak. Makrela jest często peklowana przez kilka godzin w occie i soli przed podaniem.

 

Ryba maślana
Specyficzną rybą, która rzadko ląduje na naszych stołach, ale stanowi bardzo atrakcyjny składnik sushi, jest ryba maślana. Ma ona bardzo wiele kwasów tłuszczowych, które czynią ją sycącą i smaczną, ale niestety – również ciężkostrawną. Nie poleca się jej osobom o wrażliwych żołądkach.


Drukuj