domowe sushi

Jak zrobić domowe sushi?

Robienie sushi w domu jest zaskakująco proste. Zaczniemy od tego, jak zrobić sushi dla początkujących. Przy odrobinie praktyki możesz zrobić w domu rolki sushi, które zaskoczą twoich gości wyglądem i smakiem. To co znajdzie się w środku sushi zależeć będzie tylko od ciebie. Przy robieniu sushi wbrew pozorom nie jest najtrudniejsze zawijanie naszych ulubionych składników w norii, ale prawidłowe ugotowanie ryżu. 

 

Czego potrzebujesz?

  • 4 arkusze sushi-wodorostów (nori)
  • 1,5 szklanki ryżu sushi
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • Ryby, owoce morza i/lub warzywa do wyboru
  • Sos sojowy i marynowany imbir (jeśli lubisz)

 

Instrukcja krok po kroku


KROK 1
Ryż w wodzie wstaw na dużym ogniu, poczekaj aż się zagotuje. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna będą miękkie. Zdejmij z ognia, przełóż do miski i ostudź.

KROK 2
Tymczasem rybę i/lub warzywa posiekaj w paski.

KROK 3
Wymieszaj cukier i ocet. Połącz go ze schłodzonym ryżem – to nadaje mu smak i lepkość.

KROK 4
Na macie bambusowej do sushi rozłóż 1 arkusz nori.

KROK 5
Garścią ryżu przykryj cienko nori. Zostaw odsłonięty 3 centymetrowy pasek wodorosta wzdłuż górnej krawędzi.

KROK 6
Na środku nori ukłóż poziome linie swojego nadzienia (np. linię łososia i linię ogórka). Nie nakładaj więcej niż 5 składników.

KROK 7
Teraz ta najtrudniejsza część. Chwyć mocno matę obiema rękami i zwiń sushi w górę (tak ciasno, jak to tylko możliwe). Mata pomoże Ci w równomiernym uszczelnieniu. Uwaga: nie zwijaj maty do sushi!

KROK 8
Zmocz pasek nori bez ryżu i „przyklej” go do rolki sushi.

KROK 9
Pokrój rolkę na plastry 1,5cm – gotowe!

 

Powtórz kroki 4-9 z różnymi nadzieniami dla pozostałych 3 arkuszy nori. Z każdą rolką będziesz coraz lepszy!


Drukuj