Robienie sushi w domu jest zaskakująco proste. Zaczniemy od tego, jak zrobić sushi dla początkujących. Przy odrobinie praktyki możesz zrobić w domu rolki sushi, które zaskoczą twoich gości wyglądem i smakiem. To co znajdzie się w środku sushi zależeć będzie tylko od ciebie. Przy robieniu sushi wbrew pozorom nie jest najtrudniejsze zawijanie naszych ulubionych składników w norii, ale prawidłowe ugotowanie ryżu.
Czego potrzebujesz?
- 4 arkusze sushi-wodorostów (nori)
- 1,5 szklanki ryżu sushi
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek octu ryżowego
- Ryby, owoce morza i/lub warzywa do wyboru
- Sos sojowy i marynowany imbir (jeśli lubisz)
Instrukcja krok po kroku
KROK 1
Ryż w wodzie wstaw na dużym ogniu, poczekaj aż się zagotuje. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna będą miękkie. Zdejmij z ognia, przełóż do miski i ostudź.
KROK 2
Tymczasem rybę i/lub warzywa posiekaj w paski.
KROK 3
Wymieszaj cukier i ocet. Połącz go ze schłodzonym ryżem – to nadaje mu smak i lepkość.
KROK 4
Na macie bambusowej do sushi rozłóż 1 arkusz nori.
KROK 5
Garścią ryżu przykryj cienko nori. Zostaw odsłonięty 3 centymetrowy pasek wodorosta wzdłuż górnej krawędzi.
KROK 6
Na środku nori ukłóż poziome linie swojego nadzienia (np. linię łososia i linię ogórka). Nie nakładaj więcej niż 5 składników.
KROK 7
Teraz ta najtrudniejsza część. Chwyć mocno matę obiema rękami i zwiń sushi w górę (tak ciasno, jak to tylko możliwe). Mata pomoże Ci w równomiernym uszczelnieniu. Uwaga: nie zwijaj maty do sushi!
KROK 8
Zmocz pasek nori bez ryżu i „przyklej” go do rolki sushi.
KROK 9
Pokrój rolkę na plastry 1,5cm – gotowe!
Powtórz kroki 4-9 z różnymi nadzieniami dla pozostałych 3 arkuszy nori. Z każdą rolką będziesz coraz lepszy!