7 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiedziałeś o sushi?

Jestem szefem kuchni sushi od wielu lat i od tego czasu nauczyłam się kilku rzeczy o sushi. Jak wielu z Was, nie wiedziałam większości rzeczy z tego artykułu, kiedy zaczynałam swóją przygodę. Oto niektóre z najczęstszych rzeczy, których prawdopodobnie nie wiedziałeś o sushi.


1. Sushi nie zostało wynalezione w Japonii?

Pierwotnie opracowany w Azji Południowo-Wschodniej jako sposób na konserwowanie ryb w soli i ryżu. Technika konserwowania została wprowadzona do Japonii przez Chiny około VIII wieku. Forma sushi, nigiri i rolek, którą znamy teraz, została opracowana w Tokio (zwana „Edo” około XIX wieku. Na początku był to uliczny fast food serwowany na stoisku sushi, podobnie jak stoisko z hot dogami.


2. Sushi to nie surowa ryba.

Z definicji sushi to przyprawiony ryż ze składnikami. Mówi się, że słowo sushi pochodzi od Su Meshi, octu ryżowego. Ryż do sushi nazywa się po japońsku „Shari”. „Neta” jest składnikiem. Ryby są najpopularniejszym Sushi Neta.


3. Ryż do sushi nie jest lepkim ryżem

Wiele osób uważa, że ​​ryż sushi oznacza „kleisty ryż”. Ryż lepki odnosi się do ryżu mochi, który jest używany do robienia tradycyjnych japońskich kluskek. Aby zrobić ryż do sushi, kucharze sushi dodają ocet do sushi do ugotowanego ryżu. Ocet do sushi zawiera sól i cukier. Wysoka zawartość cukru w ​​occie sushi nadaje ryżowi lepkość i utrzymuje sklejanie się ryżu.


4. California Roll to amerykański wynalazek

Pierwsza wzmianka o california maki pojawiła się w Los Angeles Times 25 listopada 1979 roku. Na oryginalny pomysł odwrócenia sushi “na lewą stronę” wpadł ponoć Ken Seusa, szef kuchni restauracji sushi Kin Jo nieopodal Hollywood. Jednak wkrótce o autorstwo wynalazku upomniał się także Ichiro Mashita, szef kuchni w restauracji Little Tokyo z Los Angeles. Pierwotny przepis na california maki znacznie różnił się od tego, jaki znamy dzisiaj. Ponieważ paluszki krabowe surimi nie były jeszcze łatwo dostępne, używano całego kraba.


5. Nigiri czy rolki?

Kiedy Japończycy mówią sushi, myślą o nigiri. Kiedy resztaświata myśli o sushi, mówią rolki sushi.


6. Sashimi to nie ryba

Sashimi oznacza pokrojone mięso. Dlatego krojona surowa wołowina nosi nazwę „Beef Sashimi”. Japończycy lubią sashimi z kurczaka (tylko świeży wybrany kurczak) i sashimi warzywne.


7. Większość serwowanych wasabi tak naprawdę nie jest wasabi

Większość restauracji sushi używa sproszkowanego wasabi — połączenia „zachodniego” chrzanu i musztardy z dodatkiem barwnika spożywczego. Oczywiście są restauracje, które używają prawdziwego proszku wasabi. Dlaczego więc większość z nich używa zamiennika? Ponieważ czyste wasabi jest bardzo drogie


Drukuj